Cultuur & Vermaak

Wintersport hoogtepunten en Wereldcup skiën

In de omgeving van Zwiesel, met haar vele wintersport mogelijkheden, worden jaarlijks diverse internationale wintersport wedstrijden gehouden. Op de Grote Arber worden al meer dan 35 jaar jaarlijks Wereldbeker en Europacup skiwedstrijden gehouden. Alle internationale toppers strijden om de zege op de Arber, de “Koning” van het Beierse Woud.

Maar ook internationale langlauf en biatlon wederstrijden worden elke winter weer in Zwiesel gehouden.

Grote zoektocht naar de Paaseieren

Met Pasen gaan de kinderen in Zwiesel op de grootste Paaseierenjacht van het Beierse Woud. In het hele stadgebied en de omgeving worden meer dan 3.000 speciaal gekenmerkte Paaseieren verstopt. Kinderen tot 12 jaar kunnen zich voor deze grote zoektocht aanmelden. Tijdens de Paasdagen lekker zoeken. Ieder gevonden ei betekent een prijs. Na afloop van het zoeken kun je de gevonden eieren inwisselen voor leuke prijzen.

Het Grote Grensland Feest

Zwiesel ligt vlak bij de Tsjechische en Oostenrijkse grens. Sinds 1949 is er jaarlijks een groots Grensland feest in Zwiesel. Een week lang feest, beginnende de zaterdag voor de derde zondag in Juli.

De hele week bruist de stad van activiteiten. Live muziek, feesttenten, lokale lekkernijen, jaarmarkt en vele andere attracties die bij een echt volksfeest horen. Natuurlijk speelt glas een belangrijke rol. De lokale bevolking zal veel in de traditionele Beierse klederdracht komen. Kortom pak je Lederhose of je Dirndl in en doe mee.

Zwieseler Bonte specht kunst tentoonstelling

Voor Kunst liefhebbers is er jaarlijks in Augustus en September de “Zwiesler Buntspecht” tentoonstelling. In 2013 is het de 51ste keer dat deze tentoonstelling haar deuren opent. Kunstenaars uit geheel Beieren exposeren hier hun werk. Naast schilderkunst en beeldhouwerij staan er ook sculpturen uit houtsnijwerk, glas en metaal.

Zwieseler Glasdagen

Iedere twee jaar wordt aan het einde van de zomer de Zwieseler Glasdagen gehouden. Dit is het grootste glaskunsttentoonstelling van Duitsland en trekt bezoekers uit heel Europa. Een bonte verzameling van soms excentrieke vormen van glas en fantasie volle objecten. Hoogtepunt van de glasdagen is ongetwijfeld de glasnacht. Een spectaculaire nachtbelevenis met glas, vuur en licht. Tot middernacht is er een afwisselend programma met muziek, culinaire verwennerij en openstelling van alle musea en galerieën. Bezoekers vinden door de duizenden lichtjes makkelijk hun weg naar de activiteiten. Een spectakel dat u niet mag missen.

Volksmuziek dagen

In november kunt u in Zwiesel getuige zijn van de oudse Beierse Volksmuziek traditie. Jaarlijks vindt een volksmuziekwedstrijd plaats waar verschillende artiesten uit de hele regio, traditionele Beierse muziek, Schlagers en andere muziek stukken ten gehore brengen.